Essentiële Voedingsstoffen om goed te functioneren

3 Voedingsstoffen

Het lichaam heeft acht bouwstoffen of voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren, namelijk Koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen, vitamines, sporenelementen, vezels en water.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van elke cel in ons lichaam.  Deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor de opbouw van haar, vingernagels, huidweefsel… en natuurlijk zijn eiwitten uiterst belangrijk voor de spieropbouw.  Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en het zijn die aminozuren die de bouwsteen zijn van elke lichaamscel.

Er zijn twee soorten eiwitten, namelijk dierlijke en plantaardige eiwitten.

Goede bronnen van dierlijk eiwit zijn kippenfilet, kalkoenfilet en vis.  Gehakt en de varianten daarop zijn dan weer niet aan te raden omdat deze producten een te hoog vetgehalte bevatten.  Het is dus de bedoeling dat we magere eiwitbronnen gaan consumeren om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Goede bronnen van plantaardig eiwit zijn sojaproducten, linzen en bonen.

De eiwitbehoefte voor de gemiddelde mens die geen zware krachttrainingen doet ligt op 1gram per kilo lichaamsgewicht.

Koolhydraten

Ook koolhydraten of suikers zijn voedingsstoffen die in twee grote groepen opgedeeld kunnen worden.  De eerste groep beslaat de simpele koolhydraten, ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd.  Voorbeelden hiervan zijn snoepgoed, chocolade, alcohol, roomijs, koekjes enzovoorts.  Het is verstandig om deze groep met mate te consumeren want deze producten bevatten veel calorieën en hebben heel weinig voedingswaarde wat dan weer leidt tot vetopslag.

De tweede groep koolhydraten worden complexe koolhydraten genoemd.  Dit zijn koolhydraten die voor langdurige energie zorgen.  Voorbeelden hiervan zijn : volkoren brood, havermout, aardappelen, volkoren spaghetti,…

Het spreekt voor zich dat we ons gaan concentreren op de tweede groep omdat de eerste groep je een boost geeft, maar zeker niet voor langdurige energie zorgt.

De behoefte aan koolhydraten voor de gemiddelde mens ligt op 3-4 gram per kilo lichaamsgewicht.

Vetten

Vetten kunnen ook weer in twee groepen opgedeeld worden, namelijk verzadigde vetten en onverzadigde vetten.  Alle dierlijke producten bevatten verzadigde vetten.  Een teveel aan verzadigde vetten kan een te hoge cholesterol en het dichtslibben van de aders tot gevolg hebben. Toch is het niet verstandig om deze vetten volledig uit je voeding te weren.

De tweede groep zijn de onverzadigde vetten.  Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op de bloedcholesterol.  Het heeft wel geen zin om deze vetten in grote hoeveelheden te consumeren, want ook deze vetten bevatten veel calorieën.

De behoeft voorde gemiddelde mens is ongeveer 0,75 gram vetten per kilo lichaamsgewicht.

Kom meer te weten over voedingsstoffenKlik hier!

 

Tags: , , ,

Comments are closed.